Utforska närområdet

Du behöver inte åka långt för att hitta någonting att göra, även om du inte har några av de stora och välkända nöjesparkerna i närheten. Istället kan det vara skönt att bara göra någonting enkelt som inte kräver så mycket planering och slippa långa resor, framförallt om barnen ännu är små och har mycket spring i benen.

Var hittar man information?

Märkligt nog är det många av oss som inte är så värst bekanta med det område där vi bor. För handen på hjärtat, vet du hur det ser ut med naturstigar, vandringsleder och sevärdheter runt omkring där du bor?

Det bästa är att tänka som en turist. Vad skulle du göra om du var turist i ditt hemområde? Om du känner dig helt vilsen kommer du förmodligen antingen fråga någon som redan bor där, det vill säga vänner och bekanta. Du kommer bli förvånad hur många platser och utflyktsmål som de känner till och som du inte hade en aning om.

Men annars då? Den lokala turistbyrån kan hjälpa dig att hitta spännande utflyktsmål för både stora och små. Många turistbyråer har också besöksguider där de listar alla evenemang som kommer äga rum under närmsta tiden.

Du kan också prova att vända dig till lokala hotell eller stugbyar. I receptionen till dessa brukar det finnas mängder av kartor och broschyrer. Personalen i receptionen är dessutom vana att svara på frågor om besöksmål och aktiviteter i närheten.

Utnyttja lokala möjligheter

Som redan nämnts är lokala hotell och stugbyar ofta rena guldgruvan för de som letar efter lokala aktiviteter. Har du turen att bo i närheten av en turistanläggning kan det också vara värt att utforska vad anläggningen och omkringliggande företag har att erbjuda.

Det är nämligen inte helt ovanligt att det växer upp en hel industri av upplevelseföretag runt omkring en stugby eller hotellanläggning. På landsbygden kan dessa omfatta exempelvis turridning där du och familjen kan boka en hel dag på hästryggen. Kanot är ytterligare en utmärkt och annorlunda utflyktsform som ofta fungerar bra så länge familjen inte är för stor. Är barnen små kan de sitta mellan två föräldrar som paddlar. Är barnen större är det lättare att placera en vuxen och ett barn i varje kanot. Paddla ut på vattnet och gå i land någonstans där det passar för att fika eller grilla korv.

Allemansrätt, eldningsförbud och annat viktigt

Innan ni ger er iväg ensamma kan det vara bra att kolla upp vilka regler som gäller. Bekanta dig med allemansrättens regler och kolla upp med länsstyrelsen vad som gäller för eldning. Frestas inte att grilla korv om det råder eldningsförbud. Du vill väl inte starta en skogsbrand?

Ska ni besöka ett naturreservat gäller en hel rad andra regler som är mycket strängare än allemansrätten. Det är därför bäst att du alltid kollar upp vad som gäller innan ni ger er iväg så ni slipper obehagliga överraskningar.