Geocaching

Trots att geocaching blivit allt mer populärt är det många som fortfarande inte har hört talas om begreppet eller vågat prova på. Men att geocacha är ett spännande sätt att utforska närområdet och på köpet får man både frisk luft och motion. Geocaching passar alla åldrar och även om det kan vara svårt för personer med funktionsvariationer så finns det cacher som är anpassade för personer med svårigheter att ta sig fram i terrängen.

Vad är geocaching?

Kort sagt skulle man kunna likna geocaching vid en skattjakt med hjälp av mobiltelefonens GPS och en speciell app där det finns positioner och en del ledtrådar. ”Skatten” består vanligtvis av en pappersrulle där ni kan skriva upp era namn.

Cacher har olika svårighetsgrad från lätt till mycket svår och denna svårighetsgrad handlar både om hur svårt det är att hitta den och hur besvärlig terräng cachen finns i. Ofta är cacherna placerade längs med vandringsleder eller olika sevärdheter vilket betyder att jakten på cacher också blir en utflykt till de lokala besöksmålen.

Våra barn har alltid älskat geocaching. Framförallt har de uppskattat spänningen i att leta efter själva cachen när vi väl nått fram till den angivna positionen. De många ledtrådarna gör det extra spännande att leta. Vi rekommenderar dock att ni håller koll på mindre barn, framförallt på platser där det kan vara lite riskabelt att leta. Det kan hända att cachen är gömd under vassa stenar eller att det finns farliga växter i närheten. Vi rekommenderar därför också att någon av de vuxna som deltar ser till att ha ett par rejäla handskar med sig, just för sådana platser.

Hur får man information om geocacher?

Geocaching är ett fenomen som finns runt hela världen. Det betyder att ni kan ägna er åt geocaching var ni än befinner er. Ta med fikaväskan och utforska ett nytt besöksmål eller en ny stad på egen hand.

Cacher hittar man i olika appar till mobiltelefonen. Prova att söka efter Geocaching i telefonens appstore och välj en av de populärare apparna. Vissa funktioner kan kosta pengar men ofta erbjuds ganska många gratiscacher som ni kan leta efter.

Säkerhet

Geocaching utövas utomhus och därför ska du alltid tänka på grundläggande säkerhet när ni är ute och letar. Ordentliga kläder och skor är förstås viktigt. Det är också viktigt att ni följer alla uppmaningar och varningar som är angivna i appen. Och, även om letandet är roligt så glöm inte att hålla koll på små barn så att de inte vandrar iväg och hamnar i fara.