Bilsemester med små barn

Semester. Nog är det helt underbart. Men samtidigt kan den bli en ren mardröm. Den där långa bilresan till semestermålet kan kännas närmast som tortyr för alla inblandade om man har barn som inte tycker om att åka bil. Det är kanske bäst att påpeka att de flesta tips här förutsätter att barnen inte lider av åksjuka. Men i många fall går det att anpassa så det fungerar även för dem.

Snacks och annat ätbart

Är barnen så pass stora att de kan äta och dricka utan hjälp och utan att du behöver oroa dig så är snacks och andra ätbara saker en riktig räddare i nöden. Vi överlevde många långresor genom att börja resan med att servera frukost i bilen. Det håller barnen sysselsatta i åtminstone en halvtimme framåt. Är du rädd om sätet finns det sätesskydd att köpa.

Sen kan du fördela fika och annat snacks under resans gång. Investera i en liten kylväska så att allting håller sig fräscht och dela upp exempelvis fruktbitar och annat i portioner så du kan dela ut dem i omgångar under resans gång.

Lekar och pyssel

Det finns många lekar som passar bra att leka i bilen. Vill du ha inspiration kan du leta på nätet eller hitta på någonting eget. Ett exempel är att låta varje familjemedlem välja en färg och sedan räkna mötande bilar med den färgen. Den som först fått fem, eller tio, bilar i sin färg vinner.

Har du barn som verkligen inte blir åksjuka kan du packa flera olika sorters pyssel som de kan sysselsätta sig med. Bra exempel är målar- eller pysselböcker och pennor eller kritor. Undvik tuschpennor eftersom en tappad penna kan förstöra baksätet helt och hållet.

Precis som med snacks kan du förbereda pyssel i olika påsar och plocka fram dem i tur och ordning när det börjar bli för tråkigt.