Prova att odla

Det är svårt att säga vad det beror på, men många barn är oerhört fascinerade av att odla olika växter och en liten odling kan bli ett roligt projekt för hela familjen.

Du behöver inte ha en stor trädgård för att dra igång en liten miniodling hemma. Viss underlättar det om du har möjlighet att odla i, eller på, marken men det är absolut inget måste.

Superenkelt, lätt, avancerat och all in

Så hur börjar man odla? Den allra enklaste varianten är att odla groddar. Det går att grodda olika bönor, ärtor eller alfalfa-frön. Odla på ett fuktigt hushållspapper i köksfönstret och skörda när groddarna visar sig.

Den lätta varianten är lite oväntad. Men prova att sätta ingefära. Välj en bit från affären med tydliga ögon och plantera i en kruka. Snart kommer gröna blad att växa ut ur roten.

Har ni en trädgårdsplätt ni kan använda? I en odlingslåda kan ni odla allt från potatis till blommor.

Den svåraste, och mest arbetsintensiva, varianten är förstås ett eget trädgårdsland och växthus. Det här kräver visst kunnande och en hel del tid, men är väl värt det om ni har chansen. Det är också ett bra tillfälle att lära barnen om växter, miljö och hur naturens kretslopp fungerar.