Flytta med barn – Så går du tillväga

Att flytta är tillräckligt stressigt som det är och om du sen adderar ett eller flera barn till ekvationen kan det kännas som en omöjlig uppgift. Barn är fantastiska små varelser som vi gärna spenderar tid med, men i samband med en flytt kan det i många fall vara skönare om man fick planera och förbereda helt ensam.

Även om det kan kännas väldigt roligt för barnen att flytta från ett ställe till ett annat så är det också en stor förändring som kan skapa oro. Barnet kanske inte bara ska flytta från en bostad till en annan, utan också byta skola, område och få nya kompisar. Denna oro kan lätt leda till stress hos barnet, vilket i sin tur visar sig som proteser och utåtagerande. Genom att förbereda barnet ordentligt och i god tid kan du se till att få en flytt som är mycket lugnare, roligare och tryggare för hela familjen.

Bästa tipsen när du ska flytta med barn

Här nedan har vi samlat de bästa tipsen för dig som ska flytta med små barn som behöver anpassa sig till det nya i lugn och ro. Kom ihåg att även om du klarar av mycket själv kan en flyttfirma i Strängnäs eller annan kommun underlätta arbetet väldigt mycket, speciellt när det kommer till bärhjälp och transport.

1. Vänta med att berätta tills allt är bestämt

Då stora förändringar kan vara svåra att hantera finns det ingen anledning att berätta om flytten förrän allt verkligen är bestämt. På så sätt undviker du inte bara förvirring, utan även oro och besvikelser om det inte blir av. Om du väntar med att berätta kan du också med säkerhet beskriva det nya hemmet och hur det kommer bli.

2. Planera tillsammans med barnen

För ett barn är det viktigt att få känna sig delaktig och en flytt är ett perfekt tillfälle att låta dem vara med och få bestämma. Titta på bilder på det nya hemmet eller ta fram planritningen tillsammans. Nu kan ni bestämma vart barnets säng ska stå, hur soffan ska placeras eller vilka färger som det ska vara på väggarna. Får barnet ett eget rum kan du låta färgvalet vara fritt.

3. Besök området tillsammans

Som vuxen har du kanske redan koll på hur området kring det nya boendet ser ut, men det är viktigt att även barnen känner sig trygga. Gör en rolig utflykt där ni åker till den nya adressen och tittar på vad som finns i omgivningarna. Kanske hittar ni roliga parker, simhallar, basketplaner eller mysiga skogar.

4. Besök skola/förskola

Ska barnet byta skola eller förskola är det ännu viktigare att förbereda och ge trygghet. Bestäm en dag med den nya skolan eller förskolan där ni kan komma förbi och se er omkring. Hälsa på personalen och testa att lek en stund på gården. Kanske finns det redan nu kompisar som är nyfikna och vill bjuda in till lek.