Skydda barnen på sommaraktiviteterna

Visst är det härligt när sommarens varma strålar äntligen börjar skina. Nu kan man vara ute mer tillsammans med sina barn, leka många timmar i parken eller kanske till och med gå ner till stranden om vädret tillåter. Under sommaren faller det sig naturligt för de allra flesta familjer att spendera mer tid utomhus, men då är det viktigt att tänka på solskyddet!

Barns hud är mycket mer känsliga än vuxnas och därför måste den också skyddas på ett helt annat sätt. Solen innehåller både UVA- och UVB-strålar, som båda är farliga för ditt barns hälsa. Strålarna är förvisso behagliga och ger en fin solkysst hud, men de kan också skada huden och orsaka brännskador, soleksem och mycket mer.

Så skyddar du barnens hud

Solen kan inte bara orsaka brännskador på huden, utan vill det sig illa kan barnet (i vuxen ålder) få problem med malignt melanom. Hur du ska skydda barnets hud på bästa sätt beror lite på vilken ålder som barnet befinner sig i.

Barn 0-1 år – Spädbarn och mycket små barn under 1 år ska inte vistas i solen överhuvudtaget. Här gör du bäst i att skydda med tunna och svala kläder som är heltäckande och att försöka hålla barnet i skugga så mycket som möjligt. Ett paraply över vagnen är det bästa komplementet för en välfungerande sufflett, men glöm inte bort solhatten.

Barn 1-4 år – I den här ålder rör sig ditt barn antagligen väldigt mycket och det kan vara svårt att få dem att sitta still i skuggan. Nu är barnet tillräckligt stort för att kunna använda solkrämer, men observera att många krämer rekommenderas först vid 3 års ålder, så välj en som är specifikt anpassad för ditt barns ålder. Vi rekommenderar att du satsar på ett solskydd på minst 50 SPF.

Barn 4+ – Även större barn behöver skyddas från solen och här fungerar det bra med solskyddskräm på SPF 30+. Se till att barnet använder sig av solhatt till barn eller keps om solen är mycket stark och att alla kroppsdelar som utsätts för sol är skyddade och insmorda. Om ditt barn har mycket känslig hud, lätt får soleksem, har fräknar eller är rödhårig rekommenderas en högre SPF än 30. Satsa då istället på SPA 50+ för att säkerställa ett fullgott skydd.

Hur hjälper solkräm?

Solkräm lägger sig som en skyddande barriär på huden och förhindrar att UVA och UVB-strålar kan ta sig igenom. Många tror att solkräm gör att man inte kan bli brun, men så är inte fallet. Dock kan solkräm minska upptaget av den D-vitamin som vi får från solen och som är livsviktig för den mentala och fysiska hälsan. Av denna anledning rekommenderar vi att man inte använder sig av en högre solskyddsfaktor än vad man egentligen behöver.

Även om majoriteten av alla solkrämer för barn är mycket milda och innehåller skonsamma och ofarliga ingredienser är det viktigt att titta på åldersrekommendationen och inte understiga denna. Om solkrämen rekommenderas från 3 år ska den inte användas på en 1-åring.