Återbruk

Återvinning och återbruk är på modet som aldrig förr. Men har du tänkt på att det också finns fördelar med att använda gamla kartonger och toarullar som pysselsaker?

Skräp som pysselmaterial

Toarullar är oerhört användbara när det gäller pyssel, oavsett om du pysslar till en speciell högtid eller bara i största allmänhet. De kan målas med allehanda färger eller täckas med exempelvis använt omslagspapper. Använder du bara det du har hemma blir det också oerhört prisvärt pyssel.

Gamla äggkartonger har varit ett uppskattat pysselmaterial här hemma. Med lite färg kan de förvandlas till höga bergskedjor eller eldsprutande vulkaner där dinosaurier huserar. Avklippta toppar kan också förvandlas till en granskog eller hattar åt olika figurer. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

Junk journal för barn

En Junk journal är egentligen en bok skapad av skräppapper och små lösa dekorationer som annars skulle ha hamnat i soporna. En enkel modell till barn kan göras med hjälp av vikta A4-papper som sys ihop med så kallat pamphlet stitch, en enkel form av bokbindningssöm. Det finns massor av instruktioner på hur det går till på bland annat Youtube.

Låt sen barnen själva dekorera sin bok som de vill. Ni kan behöva färgat papper, reklamblad och gamla tidningar. Det är också spännande att använda delar av gamla böcker med fin text eller vackra bilder. Rester av sidenband eller spetsar är också användbara. Använd skollim eller limstift i boken.

Kom ihåg att pysslet inte behöver vara perfekt eller följa något tema. Poängen är att vara kreativ med det man har till hands så rensa i lådorna och se vad ni kan hitta på.